Kuzey Boru Anonim Şirketi 2001 yılında kurulmuştur. Şirket’in ana faaliyet konusu plastik boru üretimi ve parçaları ekleme olup, her çeşit çelik, çekme boru, beton boru, polietilen boru, polipropilen boru, düktil boru ve ürünlerinin üretimi, ithalat-ihracat ve dahili ticaretini yapmaktadır.
Aksaray Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde 82.971,53 m² açık ve 22.917 m² kapalı alana sahip fabrikası bulunmaktadır. Şirket’in Aksaray, Ankara ve Malatya’da birer adet şubesi, İstanbul’da bölge ofisi, Dubai, İtalya ve Katar’da satış temsilciliği bulunmaktadır.
ÜRETİMİ YAPILAN PLASTİK BORU VE EK PARÇALAR
Altyapı Ürünleri
Telekominikasyon Ürünleri
Tarımsal ürünler
Üst yapı ürünleri
Dredging Ürünleri
DÜNYA’DA PLASTİK BORU SEKTÖRÜ
Dünya boru sektörü, çeşitli amaçlar için metal, plastik, fiberglass veya diğer malzemelerden üretilen boruların tasarımı, imalatı, satışı ve dağıtımını kapsamaktadır. Bu borular, su, gaz, petrol, enerji veya diğer maddelerin taşınması için kullanılmaktadır.
Boru endüstrisi, son yıllarda enerji, petrokimya ve su arıtma sektörlerindeki büyüme ve gelişmeye paralel olarak hızla büyümektedir. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve çevre dostu alternatif enerji kaynaklarının aranması, boru endüstrisinin büyüme potansiyelini de artırmaktadır. Dünya boru endüstrisinde, Çin, Hindistan, ABD, Rusya ve Almanya gibi birçok ülke, büyük bir rol oynamaktadır.
Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Güney Amerika gibi diğer bölgeler de boru endüstrisinde aktif olarak yer almaktadır.
2017-2022 yılı itibariyle dünya plastik boru ihracatı her yıl ortalama %7 oranında büyüyerek 34 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır.
Dünya plastik boru pazarını yönlendiren ülkelerle ilgili detaylar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
TÜRKİYE’DE PLASTİK BORU SEKTÖRÜ;
Türkiye’de plastik boru kullanımı, 1970’li yıllarda sulama borularıyla başlamış, 1990’lı yılların
ikinci yarısından bu yana konut üretiminde kullanılan su tesisatlarında çelik boruların yerini plastik boru kullanımının almasıyla artarak devam etmiştir. 2000’li yıllarla birlikte altyapı çalışmalarında beton borunun, sıhhi tesisatlarda ise galvaniz borunun yerine plastik borular kullanılmaya başlanmıştır.
Yükselen yaşam standartları ve şehirleşme inşaat harcamalarını, üretim faaliyetlerini, enerji tüketimini beslediğinden plastik boru pazarının büyümesinde itici güç olmakla birlikte özellikle ihracatçı firmaların dünya standartlarında üretim yapmaları da bu büyümede etkili olmaktadır.
SEKTÖRDEKİ FIRSATLAR BÜYÜME UNSURLARI
Su ve enerji altyapı projeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve çevre dostu alternatif enerji kaynaklarının aranması, boru endüstrisinin büyüme potansiyelini artırmaktadır.
Büyüme Fırsatları Sunan Alanları Şu Şekilde İnceleyebiliriz.
Şebeke Altyapı Yenileme Projeleri : İçmesuyu, Atık Su, Drenaj, Doğalgaz Dağıtım
Su Taşıma Projeleri : Barajlardan, göletlerden tarla sulamasında Su kaynaklarından şehirlere su taşıma
Altyapı İyileştirme Ve Kurma Projeler : Afrika ve Orta Doğu’da gelişmekte olan şehirlerin su ve enerji altyapılarının kurulması, Savaş ve doğal afetler sonucu tahrip olan şehir altyapılarının yenilenmesi
Petrol, Doğalgaz Taşıma Projler : Orta Asya’dan dünyanın geri kalan bölgelerine petrol, doğalgaz boru hattı ile taşıma projeler
ŞİRKET’İN SEKTÖRDEKİ KONUMU
Türkiye’de Plastik Boruların En Çok Kullanıldığı Alanlar Şunlardır:
Şirket, temiz su (içme suyu), atık su (kanalizasyon), doğalgaz, telekomünikasyon ve tarımsal nitelikte çeşitli altyapı ve üstyapı projelerinin boru ihtiyacına yönelik ürünler üretmekte ve bu amaçla vana ve pik ürünler, borular için ek parça ve ekipman alım-satımı gerçekleştirmektedir. Bu çerçevede Şirket’in mevcut üretimi ağırlıklı olarak plastik sektöründe, altyapı ürünleri segmentinde gerçekleşmektedir.
Şirket, plastikten tüpler, borular, hortumlar; conta, dirsek, rakor ve benzeri ürünlerin ticaretinde, sert borular, hortumlar; etilen polimerler vb ürünlerin üretimi ve ticaretinde faaliyet göstermektedir.
Kuzey Boru’nun içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgesi, tüm Türkiye üretiminin toplam firma sayısı olarak % 23’ünü ve kapasite olarak da %25’ini oluşturmaktadır. TOBB Sanayi Veri tabanına göre Kuzey Boru, toplam 221 bin ton üretim kapasitesi ile İç Anadolu Bölgesinde yer alan en büyük üreticilerden biridir.
Şirketin Devam Eden Yatırım Faaliyetleri ;
Kuzey boru büyüme stratejilerinde ürün çeşitlendirmeyi hedefleyerek HDPE, Koruge, PPR boru ürün gruplarının yanı sıra CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) boru üretiminin ve ihracatının gerçekleştirilmesi amacıyla yatırım yapma kararı almıştır.
2022 yılında başvurulan Sanayi Bakanlığı Cazibe Merkezi Programı kapsamındaki teşvik 3 Ocak 2023 tarihinde kabul edilmiş ve Malatya 1. OSB imar planı içerisinde bulunan Cihadiye Mahallesi 159 ada 73 parsel nolu 64.358,65 metrekarelik parsel %60 bedelsiz olarak tahsis edilmiştir. Fabrika inşaatına Haziran 2023 tarihinde başlanabilmiştir.
Şirketin devam eden yatırımları arasında yer alan Malatya CTP Tesisi Yatırımı için 31.12.2023 tarihi itibariyle toplamda 89.916.957 TL tutarında harcama yapılmış olup yatırımın %67 tamamlanmıştır. Yatırım grubu içinde Fabrika arsası, fabrika binasının üstyapı ve altyapı harcamaları yer almaktadır
Malatya yatırımının yanı sıra Şirket Merkezi bünyesinde bulunan Koruge Üretim tesisine ek olarak PPR ek parça üretim tesisi yatırımına yönelik bilgilere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.
Aksaray PPR Ek Parça Yatırım Tesisi 31.12.2023 tarihi itibariyle %32 oranında tamamlanmıştır. 2023 yılsonu itibariyle 24.678.040 TL tutarında yatırım için harcama yapılmıştır. Harcama gurubunun içinde bina ve makine ekipman kalemleri yer almaktadır.
Üretim Kapasite ve Verimlilik artışı kapsamında Şirketin gerçekleştirdiği yatırım faaliyetleri 31.12.2023 tarihi itibariyle 14.342.893 TL tutarındadır. Verimlilik artışı kapsamında yapılan yatırım faaliyetlerinden olan Kalite-Kontrol ekipman yatırımları; laboratuvarda boruların direnç ölçümünün gerçekleştirilmesi için kullanılan hidrostatik basınç test cihazları, vb. test cihazları kalemlerinden oluşmaktadır
Enflasyon muhasebesine tabi olan şirketin, TMS 29 uygulandıktan sonra 2022-2023 dönemleri arasında dönen varlıklar ağırlıklı önemli bir artış olduğu görülmekte dönen varlıktaki artış 2023 yılı içerisinde pay satışı ve borçlanmadan kaynaklı kullanılan kredilerin oluşturduğu meblağı göstermekte, şirketin kredi kullanmasıyla artan finansal borca karşılık net borçtaki düşüş ve net nakit durumuna geçmesi dönen varlıkların artışını sağlayan nakitteki artışın etkisinden kaynaklandığı görülmekte.
Özkaynaklardaki yıldan yıla %189 luk artış 2023 te oluşan net karı saymazsak pay satışı ve duran varlık yeniden değerlemelerinden kaynaklanıyor.
Şirketin gelir tablosunda 2022-2023 dönemleri arasında satışlarda %38 oranında bir artış gerçekleşirken, maliyetlerde ki düşüşle beraber faaliyet karlarında %88-99 oranında bir artış olduğu görülmekte faaliyet karlarındaki artışa karşılık tms 29 ile bilançolara giren net parasal kayıp sonucunda net kardaki artış oranı %9 oranında kalmış gözüküyor. Parasal kayıp kaynaklı net karda oluşan artış oranının düşük kalmasına rağmen faaliyet karlarında ve satışlarda önemli artışlar gerçekleştirdiği görülmekte, üstteki grafikte de görüldüğü gibi şirketin tarihi satış ve karlılık politikasına bakıldığında satışlarla beraber karlarında dengeli bir şekilde artıyor olması şirketin satış ve karlılık politikasının iyi yönetildiğini gösteriyor.
Şirketin faaliyetlerle ilgili kar marjlarında, bulunduğu sektörden ayrışarak oluşan artış, ileriki dönemlerde kazanç açısından bakıldığında şirkete önemli katkılar sağlayabileceği söylenebilir. Kar marjları artış eğilimini devam ettirdiği müddetçe şirket için oluşabilecek kazançlar daha artacaktır
Şirket işletme faaliyetlerinden nakit akışlarında 2023 teki artış önemli bir katkı olarak görülsede yatırım yapan şirket bu durumu serbest nakit akışlarına yansıtamadığı görülüyor. Yatırım yapan şirketlerde bu durum normal olarak karşılanabilir. İşletme faaliyetlerinden üretilen nakitin daha yüksek oranda nakit ve nakit benzerlerine aktarılması başta söylediğimiz gibi pay satışlarından gelen nakitten kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Şirketin değerleme oranları hem sektör hem de şirketin tarihi ortalamasına bakıldığında yüksek çarpanlara sahip olduğu görülmekte, şirketin finansal yapı oranlarında bakıldığında -0,47 netborç/favök, %34 kaldıraç oranı ve %18 finansal borç oranı ile sektörün üzerinde olsada şirketin kendi tarihi ortalamasının altında olduğu görülüyor