BAREM AMBALAJ FAALİYET RAPORU VE SATIŞ VE KARLILIK
Ana faaliyet konusu;
Şirket’in faaliyet konusu, oluklu mukavva, safiha, kuru kâğıt, ofset baskılı kutu ve her türlü ambalaj ve kutu imal etmek, bunları dışarıda fason olarak yaptırmak, konusu ile ilgili ürünlerin dahili ticaretini ihracatını yapmak, satmak, konusu ile ilgili bulunan mamul, hammadde malzeme, makine, cihaz, alet, edevat ve tesisatın ithal, ihraç ve her türlü ticareti başta olmak üzere mevcut durum itibarıyla faaliyet alanı, kağıt veya karton kutuların imalatıdır.
Kapasite ve üretim miktarları
Şirketin yıllık üretim kapasitesi toplam 112.014 bin ton olmakla beraber ,
Üretim kapasitesi ise 2023-12 dönemi itibarı ile 48.778 ton olarak gerçekleştiği görülüyor.
Dolayısıyla şirketin kapasite kullanım oranı %43 olarak görülmekte
YATIRIMLAR
Şirketin üretim faaliyetlerinde kullanılan ana hammaddenin Şirket bünyesinde üretilmesine yönelik olarak orta – uzun vadeli stratejik yatırım düşüncemiz kapsamında Konya Ereğli OSB (EOSB)'de yer alan 100.000 m² arsa üzerinde, ana hammaddemiz olan kağıdın atık kağıttan üretilmesine ve fabrikanın enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanmasına yönelik olarak Kağıt Fabrikası yatırım kararı alınmıştır.
Yatırıma ilişkin olarak, yaklaşık 100.000.000 Euro maliyetle tamamlanması öngörülen ve çevre dostu, ithal ikame azaltıcı, ihracat artışı sağlayıcı nitelikleriyle stratejik önem içermektedir.
Şirketin bu yatırım kararı çerçevesinde, yeni üretim tesisinin yıllık olarak 300.000 ton/yıl kapasiteye sahip olması beklenmekte, fabrikaların toplam kapasite toplamının 112 bin ton olduğunu düşünürsek üretilen hammaddenin yaklaşık 3 katı bir kapasiteye denk gelmesi 300 bin ton eritilen hurda malzemenin ne kadarınınn hammaddeye dönüştüğü merak konusu olurken, düşük kapasite ile çalışan şirketin hammaddesinin kendisi üretmesi önemli bir gelişme olmakla beraber bu durum şirktin maliyetlerinde önemli bir etki oluşturacaktır. Ayrıca bu durumla beraber kapasite kullanım oranında bir iyileşmenin olmasınında yatırımcılar dahilinde bir beklenti oluşturabileceği söylenebilir.
Yatırımlar 2025 in ilk çeyreğinde deneme üretimine başlayacaktır.
Bahse konu yatırımla ilgili kredi 1.5 milyar değerinde olmakla beraber kredi, 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli tl kredisi olarak kullanılmıştır.
Diğer bir yatırım olan konya fabrikasının enerji ihtiyacını karşılamak ve arta kalan elektriği ulusal sistem üzerinden ticaretine yönelik orta-uzun vadeli stratejik yatırım projesi kapsamında, 37,650 MWm mekanik güç (32,000 MWe elektriksel güç) kurulu güce sahip Barem Ambalaj Kojenerasyon Tesisi üretim tesisinin yatırımına karar verilmiş.
Şirketin satış ve kar pozisyonlarına baktığımız zaman satışlarda önceki çeyrek ve önceki yılın aynı dönemine göre reel manada bir düşüş yaşanmakla beraber tonaj bazında geçen yıla göre %10 luk bir artışın olduğu görülüyor.
Maliyetlerdeki iyileşme neticesinde yükselen kar marjlarıyla brüt kar marjını çeyreklikte %25 ten %31 e yükseltirken favök marjındada 17 den 22 ye bir yükselme oluşmuş. Kar marjlarında oluşan artış şirket açısından önemli bir başarı olarak söylenebilir.
Faaliyet karlarının aksine net karda meydana gelen kayıp beticesinde net kar bu dönemde zarar gelmesine sebep olmuş zararın sebebi ise finansal gider olan faiz giderlerinden oluşmakta.
Finansal giderin en can sıkıcı kalemi olan faiz giderinin net karı etkileyecek seviyede yüksek olması araştırılması gereken bir konu. Yatırımlar için kullanılan kredinin 2 yıl geri ödemesiz olduğunu düşünürsek kullanılan kredi öncesi oluşan bir durum olduğu söylenebilir.