Daha önceleri ismini çok duyduğum fakat yeni halka arz olduğu için kullanabileceğimiz datası az olduğundan incelemediğim #kontr bir videosunu inceledikten sonra dikkatimi çekti satışlar ve karlılıkta mükemmel bir uyum buna paralellik gösteren piyasa değeri uyumu. piyasa değerindeki yüksek artışı destekleyen kar artışları şirkette bir hikaye olabileceği kanısı uyandırdığından araştırma ihtiyacı duydum.
İlk olarak yeni yayınlanan yatırımcı sunumu ile başlayarak şirket hakkında genel bir bilgi daha sonrada yatırımları, büyüme hedefleri ,gerçekleşebilme kapasitesi ,geçmiş yıllara göre hedeflerin tutturulup tutturulamadığının kıyası ve mali tabloları inceledikten sonra .şirket hakkında genel düşüncemiz ve verilen hedeflerle geleceğe dönük değerleme yapmaya çalışacağız. Şimdiden keyifle okumanızı umarım. Yatırımım olmadığı için yapacağım inceleme tamamen objektif olacaktır raporlarda ne görüyorsam kendi bilgim dahilinde yorumlamaya çalışacağım . yorumlamalarda farklılıklar olabilir fakat bilgi paylaştıkça artar eksiklerimiz olursa tamamlayanlar olursa sevinirim.
İlk olarak şirketin bize gösterdikleri ile başlayalım.
ŞİRKET ANALİZİ
2008 yılında İstanbul’da bir mühendislik ve otomasyon şirketi olarak kurulan Kontrolmatik, Mühendislik-Tedarikİnşaat (EPC) operasyonlarından nakit akışı yaratan dikey ve yatay entegre bir teknoloji firmasıdır. Şirketin ana faaliyet alanı, enerji, endüstriyel proses, ulaşım ve madencilik sektörlerinde her türlü mühendislik çözümlerine yönelik yazılım, donanım ve sistemlerin geliştirilmesi ve entegrasyonu olarak tanımlanmaktadır. Şirket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da 28 ülkede 300’den fazla projeyi başarıyla tamamlamıştır. 8 ülkede ofisi bulunmaktadır. Çalışanların %60’ı mühendislerden oluşmaktadır. Şirket, dikey ve yatay entegrasyon sağlayan iştirakleri aracılığıyla nesnelerin interneti (IoT), lityum iyon tabanlı pil hücreleri, işbirlikçi robot kolu, yenilenebilir enerji santrali çözümleri, uydu gibi sürdürülebilir, yeşil ve karbonsuz bir geleceği güvence altına almak amacıyla yenilikçi teknolojilere yatırım yapmaktadır.
Kontrolmatik, farklı sektörlerde Ar-Ge ile edindiği tecrübe ve bilgi birikimini teknolojik, sürdürülebilir ve yenilikçi ürünlere ve anahtar teslim çözümlere dönüştürmektedir. 2016 yılında kurulan Ar-Ge departmanının katkılarıyla, kontrol sistemlerindeki Know-How Controlix-IoT segmentine, enerji sektöründeki tecrübe ve birikim PomegaLityum-iyon bazlı pil hücresi üretimine ve Progresiva Enerji depolama segmentine evrildi. Kontrolmatik GE, ABB, Fortinet, OSIsoft, Cisco, Commvault, IXSEP, Espindesa ve daha birçok firma ile ortaklık anlaşmaları imzalamıştır.
Grup’un 31.12.2021 tarihi itibariyle çalışan personel sayısı 226’dır (31.12.2020: 124 personel). Şirket’in merkez adresi “Oruçreis Mahallesi, Tekstilkent Cad. No: 12-B/154 Esenler / İstanbul” adresinde bulunmaktadır. Bunun dışında Kahramankazan / Ankara ve Esenyurt / İstanbul’da olmak üzere 2 tane şubesi bulunmaktadır.
Şirket’in; 31.12.2021 ve 31.12.2020 tarihleri itibariyle ortaklık yapısı şöyledir:
Kontrolmatiğin takasta 12.993.359 adet hissesi gözüküyor. Bu hisselerin 3.934.484 adeti patrona ait 9.058.875 adedi halka açık. Bu rakam üzerinden 5.309.273 adetle küçük yatırımcı halka açık bölümün %58,6 sına sahip takasta ky çının %40 gözükmesi patronun hisseleri dahil olduğu için.
Patronun açıklamasına göre 4 milyona yakın hissenin piyasaya sürülmeyeceği. Yatırımlar için teminat olarak kullanılacağını söylüyor.
Kontrolmatik ana sektörleri
Enerji Üretimi , İletimi ve dağıtımı
Ulaşım
Proses endüstri
Madencilik
Mobil Enerji Çözümleri Fabrikası
Ankara Kahramankazan’da yaklaşık 8.000 m2 arsa üzerinde 4.000 m2 kapalı alana sahip Mobil Çözümler Fabrikası 2021 yılında faaliyete başlamıştır. Tesis, farklı ülkelerde farklı sektörlere mobil enerji çözümleri sunmaktadır.
Mobil Yüksek Gerilim Test Aracı
Kontrolmatik, müşterilerinin projelerinde yer alan ürün ve sistemlerin fabrika kabul aşamasından şantiyelerde devreye alınmasına kadar tüm test ve devreye alma çalışmalarını uzman mühendis kadrosu ve test ekipmanları ile uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Gerçekleştirdiği işler
Ortakları ile beraber 28 ülkede 300 den fazla projeyi gerçekleştirmiş.
Birazda şirketin faaliyet konuları ve ilerideki projeleri hakkında bahsedelim.
KONTROLMATİK.
Kontrolmatik, Sistem Entegratörü ve Teknoloji Sağlayıcısıdır. Enerji, Endüstriyel Proses, Madencilik ve Ulaşım sektörleri için uçtan uca dijital çözümler sunar. Kontrolmatik, 2021 yılında Control Engineering tarafından yayınlanan Dünyanın En Büyük Sistem Entegratörleri listesinde 28. sırada yer alarak sektörün en prestijli listesindeki en genç şirketlerden biri haline geldi. Önümüzdeki yıllarda bu başarısını daha da artırarak dünya çapında ilk on firmadan biri olmayı hedeflemektedir.
POMEGA
Kontrolmatik’in %100 iştiraki olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, Lityum İyon Batarya Hücresi, Paketler ve Konteyner Çözümleri üreticisidir. Kanıtlanmış teknolojisi prizmatik Lityum Demir Fosfattır. Fabrika Ankara’da kurulmaktadır. 2021’de başlayan yatırımın, 350 MWh kapasiteli ilk aşaması ile 2023 ilk çeyrekte tamamlanması planlanıyor. 4 yıl içinde, 1.500 MWh kapasiteyi aşması planlanıyor. İlk faz maliyeti 60 milyon $ . Toplam yatırım maliyeti 180 milyon $. Faz 1 in devreye girmesi ile 2023 ün ilk çeyreğinde satışlar 57 milyon $ bekleniyor. İlk faz için 45 milyon $ kredi kullanılmış.
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla çalışan personeli bulunmamaktadır.
PROGRESİVA
Kontrolmatik’in %100 iştiraki olan Progresiva Enerji Yatırımları, yenilikçi ve alternatif enerji yatırımları ve enerji ticareti alanlarında faaliyet göstermektedir. Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışında toptan ve perakende satış faaliyetleri yürütecektir. Progresiva, İstanbul, Türkiye’deki Enerji depolama tesisi için 250 MW / 1.000 MWh kapasiteli enerji tedarik lisansına sahiptir.
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla çalışan personeli bulunmamaktadır.
CONTROLİX
Kontrolmatik’in bir markası olan Controlix, 25’ten fazla sensöre sahip hem bulut yazılımına hem de donanımına sahip bir Nesnelerin İnterneti (IoT) şirketidir. Milyonlarca veri toplayabilen, gerçek zamanlı analizler gerçekleştirebilen, gözetimsiz aksiyon alabilen Kontrolmatik Mühendislik ekibi tarafından geliştirilen interaktif bir platformdur.
2025 yılına kadar Avrupa , asya ve Amerika da toplamda 10.400 milyon $ lık yatırım çerçevesinde Amerikan nasdaq borsasında halka arz ile beraber 75 milyon $ gelir beklenmekte.
PLAN-S
Kontrolmatik’in %25 iştiraki olan Plan-S Uzay ve Uydu, uydu ve uzay teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük özel girişimidir. Alçak yörünge için küçük uydular, iletişim altyapısı için sabit uydular tasarlayıp inşa eden Şirket, müşterilerine Hizmet çözümleri sağlayıcısı olarak uçtan uca Uydular sunmaktadır.
2022-3 te 1 uydu 2022-4 te iki uydu gönderilerek 3 yıl içerisinde toplamda 30 uydu gönderileceği hedeflenmekte. Bu proje için Space X Falcon 9 Rocketleri ile yörüngeye 3 test uydusu göndermek için anlaşma Kasım 21’de imzalandı.
İLERİYE DÖNÜK HEDEFLER
2017-2021 yılları arasında ciro sadece Sistem Entegrasyonu segmentinden oluşmaktadır. Pomega, Controlix, Plan-S, Robotik kollar 2022’den itibaren finansallara katkı sağlayacak. Sektördeki bariyer yapısından dolayı, ancak daha küçük projeler tamamlandığı takdirde daha büyük projeler üstlenilebilir.
Afrika ve Orta Doğu gibi riskli yerlerde büyük şirketler ülke riskini almak istemiyor. Bu sebeple o ülkelerdeki tecrübemiz ve güçlü ilişkilerimiz sayesinde onların yerini alıyoruz
2022 yılında Kontrolmatik…
yeni EDS sözleşmeleri imzaladı, projeler tamamlamakta,
Türkiye’de bir ilk olacak lityum iyon batarya hücre fabrikasını tamamlamak üzere,
Türkiye’de ilk olacak kendi enerji depolama tesisi yatırımını gerçekleştirmekte,
Enerji santralleri, endüstriler, konut tüketicileri, otomotiv sektörü için yeni batarya çözümleri sunmaktadır.
~%200 Büyüme ile ~1.800 milyon TL Gelir
~ %20-25 Marj ile 400 milyon TL FAVÖK
Satış Gelirinin >%3’ü Kadar Ar-Ge Yatırımı
Satış Gelirinin %6’sına Kadar Ar-Ge Hariç Yatırım
Devam Eden Sözleşmeler: ~1,5 milyar TL (%91 Döviz Bazlı)
İmza Aşamasındaki Projeler: ~0,8 Milyar TL
Mevcut yapılan işlerle ilgili hedefler
Controlix hedefleri
Pomega ve robotik iş kolu hedefleri
Konsolide hedefler
Bu verileri aşağıda değerleme bölümünde detaylı olarak inceleyeceğiz.
Buraya kadar olan bilgileri #kontr son yayınlamış olduğu yatırımcı sunumundan faydalanarak aktardık daha geniş bilgi almak isteyen aşağıdaki linkten tamamını indirerek okuyabilirler. https://kap.org.tr/tr/ek-indir/4028328d800a217401801a3dbf2439be
MALİ TABLOLAR
Mali tablolar şirketin geçmişten son dönemine kadar neler yaptığını , faaliyetlerini ve finansallarını açıklar. Geleceğe bir ışık tutar kesinlikle geleceği yansıtmaz. Çok iyi incelenmeli ve yorumlanmalıdır. Yanlış yapılan yorumlamalar yanlış sonuçlarla karşılaşmaya sebebiyet verebilir. Bilanço dan başlayarak nakit akış tablosuyla sonuçlanacak olan elimizden geldiği kadar incelemeye çalışacağız . yapmış olduğumuz incelemeyi sade ve anlaşılır bir şekilde herkesin anlayacağı bir dille yapmaya çalışacağım rakamlara boğmadan daha çok görsel kullanarak anlaşılır olabilmesine çalışacağım. Eksiklerimiz olabilir. Tamamlarsanız sevinirim. Bilançoyla başlayalım
BİLANÇO
Kullanacak olduğumuz veriler kap tan aldığımız bilgiler ve kendi programımızdan çektiğimiz görsellerden oluşacaktır.
Kontrolmatik
778.898.428 tl ile dönen varlık ,
161.527.524 tl ile duran varlıklardan oluşarak
toplamda 940.425.952 tl varlığa sahiptir. halka arz tarihinden itibaren 256.430.994 tl den 940.425.952 tl ye yükselerek 3,6 kat büyümüş. Bu büyümenin içerisinde dönen varlıklardaki artış ilk bakışta göze çarpıyor.kısa zamandaki bu büyüme dikkati üzerine çekmeye yetiyor.
Varlıkların artışına ön ayak olan dönen varlıkların 221.763.985 ten 778.898.428 tl ye 3.5 kat büyüyerek gelmiş. dönen varlıkların içerisindeki kalemleri inceleyerek hızlı artışın sebeplerini araştıralım.
nakit ve nakit benzerlerinde normal bir artış stoklarda ve ticari alacaklarda hızlı bir artış gözüküyor.stokların ve ticari alacakların satışlarla beraber artması normaldir fakat fazla artıyorsa mal satamama veya tahsilat yapamama riski meydana gelmiş demektir.
Stoklarda satışlara nazaran daha düşük bir artış var fakat ticari alacaklarda satışlar oranında bir artış gözüküyor. Ticari alacakların dönen varlıklar içerisindeki payı %50 gibi yüksek bir orana ulaşınca denetleme kuruluşununda dikkatini çekmiş ve incelemişler sonuçta tahsilatta bir sıkıntı olmadığını yazılmış. Yinede yeri gelmişken #kontr faaliyet etkinlik oranlarına göz atalım. Çünkü şirketin olmazsa olmazları arasında olması gerekir çünkü buradan elde edilecek nakitlerle borçlar ve yatırımlar finanse edilmesi gerekir .
Grafiklerde görülen stok süresinde azalma olumlu, ticari alacak devir süresinde iki dönemdir belirgin bir artış olumsuz.( aynı dönemlerde satışlarda arttığı için yine de tam olumsuz diyemeyiz. ) ticari borç devir sürelerinde düşüş var bu da olumsuz gözüküyor.
Bu veriler doğrultusunda nakit çevirme süresinde geçen yıl 65 günden bu yıla 146 güne çıkarak belirgin bir artış meydana gelmiş. muhtemelen ticari alacaklardan kaynaklı. Bu duruma şirket en kısa zamanda çözüm bulmalı ticari alacak devir süresinin artıyor olması nakit ihtiyacını doğuracaktır.
Nakit ve nakit benzerleri, yatırım yapan şirketlerde olduğu gibi düşük seviyelerde . alınan finansal borçların bir miktarı nakitte tutularak dengelenmeye çalışılıyor. Yıl sonunda çoğu firma bunu yapıyor. Nakit yüksek olunca net borç, net borç/ favök ve finansal oranlar daha iyi geliyor . yoksa hepsinin bozulma ihtimali var. Buda finans kuruluşlarına bir gösterme olarak yapılıyor sanırım. Ama finans kuruluşları buna aldanıyor mu onu da sorgulamak lazım.
Nakit ve nakit benzerlerini anlatmışken dönen varlıklar içerisinde önemli bir yere sahip olmasa da finansal yatırımlara da değinmek istiyorum. Finansal yatırımların içerisinde borsa İstanbul da işlem gören #kchol , #sahol ve #penta şirket hisselerine yatırım yapılmış. Burda mesele bir hisse ye yatırım yapması değil aslında kendi şirketi için ileriye dönük büyük hedefler koyup büyük yatırımlar yapacağını söyleyip , sonra başka hisselere yatırım yapması yatırımcı açısından bir güvensizlik meydana getirir. Neticede şirket bir finans kuruluşu değil . anlık bir kar görüp değerlendirdi diyeceğim ama geçmişe dönükte aynı işlemler yapılmış. Kendi şirketine güveniyorsan kendi hisselerini al ya da hisse geri alımı yap. Belki ben abartıyorumdur. Proje beklerken elindeki nakiti faizden daha iyi değerlendireceğini düşünerek yapmışlardır belki.
Maddi duran varlıklarda 2021-6 döneminden sonra önemli bir artış gerçekleşmiş .
Ne olduğunu öğrenmek için dipnotlardan birazda içini inceleyelim.
Cari dönemde amortisman çıktıktan sonra 65.828.835 tl maddi duran varlığa sahip. İçerik olarak ağırlık bina ve arazilerde gözüküyor. son 3 dönemdeki artış sebebi ağırlıklı bina alımı ve yıl sonu değerleme artışından geliyor. Maddi olmayan duran varlık artışı ise bilgisayar yazılımları ve tasarımdan kaynaklanıyor.
kontrolmatik in Duran varlıklarının diğer bir önemli kalemi de yatırım amaçlı gayrimenkuller dir.
Amortismanlar çıktıktan sonra toplamda 46.374.000 tl arazi arsa ve binaya sahip. Buradaki bina ve araziler maddi duran varlıklar içerisindeki arazi ve binalardan farklı olanlar ikisini toplarsak duran varlıklar içerisinde 59 milyonluk arazi ve arsa 41 milyonluk bina olmak şartıyla toplamda 100 milyonluk bir arazi ve arsa olduğu anlaşılıyor. Buda toplam duran varlıkların %62 sine karşılık geliyor.
Binalar şirketin kullanması için alınmış olabilir fakat arsa lara neden yatırım yapıldığını anlayamadım. Umarız ki ileride kurulacak olan progresiva yatırımı veya diğer yatırımlar için kullanılsın.
Kırklareli nin bulgaristan sınırındaki kofçaz ilçesinde 7 adet tarla (güneş enerjisi olabilir)
İstanbul Arnavut köyde 3 tarla(fabrika olabilir)
Kocaeli çayırova da 1 arsa(fabrika olabilir)
Ankarada 1 arsa(mevcut kurulacak fabrikanın yeri olabilir)
İstanbul Gaziosmanpaşa 1 ve beşiktaşta 2 daire
Sakarya sedirvanda 4 dükkan bulunmakta Tarlaların haricindekiler 2019 ve sonrası alınmış.
Yatırım amaçlı gayrimenkullerin üzerinde 63.000.000 tl ve 6.360.000 avro ipotek bulunmakta.
Tarla ve arsaların karşılarına yazdığımız tahminler doğru ise . akıllı ve stratejik yatırımlar olmuş. Fakat dükkanları ofis yaptıklarını düşünsek dairelere neden yatırım yapılmış (yerine göre belki onlarda ofis olabilir)
KAYNAKLAR
Kaynaklar bölümün de borçlanma araçlarının 3 ünde de hatırı sayılı artışlar mevcut .yapılan borçlanmalarla artan iş hacminden dolayı yapılan yatırımlardan kaynaklandığı tahmin edilmekte.
Kısa ve uzun vadeli finansal borçların toplamı 288.794.322 tl
Bu borçların ödemesi
Rotatif 107.317.853
3 aya kadar 52.928.890
3-12 ay arası 60.035.119
1-5 yıl arası 65.515.876 tl dir.
Buna göre rotatif kredi dahil önümüzdeki 3 ayda ödemesi gereken kredi 163 milyondur. Rotatifi saymazsak 53 milyon geri ödemesi gerekiyor. Ticari alacaklarını 5 ayda bir yenileyen şirket ve kasada bulunan nakiti göz ününde bulundurursak bir ödeme sıkıntısı çekmeyeceği görülüyor. Son dönemde alınan yüksek finansal borcu nerede kullandığını nakit akış tablosunda daha detaylı anlatacağız.
(ROTATİF KREDİ : Vadesi bir yıldan az olan yani kısa vadeli olacak şekilde ticari müşterilere uygulanan ve anlık gelişen ihtiyaçlara yönelik bankalardaki limit doğrultusunda kullandırılan bir çeşit kredi türüdür.Bu krediyi diğerler kredilerden ayıran en önemli özellik ise, herhangi bir anapara ödemesinin yapılması için belirlenen bir vaktin bulunmamasıdır. Burada asıl önemli olan belirlenen vadenin bir yıldan uzun olmamasıdır.)
Kaynaklar bölümünü bitirmeden önce finansal yapı oranları ve likidite oranlarının ne durumda olduğunu inceleyelim.Kaldıraç oranı toplam yükümlülüklerin toplam kaynaklara oranını gösterir. 50 olması beklenir fakat Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde 60-70 arası kabul edilebilir. Üstü risk taşır. Fakat kaldıraç oranı tam olarak finansal borçları yansıtmayıp içerisinde ticari ve diğer borçlarıda barındırdığı için net bir durum tesbiti vermez. Kontr de olduğu gibi ticari borcun yüksek olması kaldıraç oranını yukarı çekmiş. Daha sağlıklı olan finansal borçlar haricindeki kalemleri elediği için finansal borç oranıdır. Finansal borç oranınında 50 üzeri olması risk taşıdığına işaret eder kontr de 31 olduğundan olumsuz bir durum gözükmüyor
Net borç/favök oranı kredi veren finans kuruluşlarının ve yabancı yatırımcıların en çok dikkat ettikleri borç rasyolarından biridir. Türkiyede 3 ün altı normal kabul edilir. Fakat yüksek yatırım içerisinde olan şirketlerde 4 te kabul edilebilir. Kontr nin netborç/favök oranı 1,86 ile iyi bir durumda. Fakat burda bir konuya açıklık getirmeye çalışacağım. Şirketin yatırımcı sunumunda gösterilen veri ile burdaki farklılık göstermekte belki dikkatinizi çekmiş olabilir. Şirket favök hesabı yaparken förmülün içerisine esas faaliyetlerden gelir gideride ekleyerek favökün yüksek çıkmasına sebebiyet vermiş. Aslında bu ekleme yanlış sonuçlar vermesine sebebiyet verebilir. Bu yanlışlık favök ,favök marjı,netborç/favök,fd/favök gibi önemli kalemlerinin hatalı çıkmasına sebebiyet verir. Neden böyle bir tercihte bulundular bilemiyorum. Geçmişe dönük yatırımcı sunumlarındada aynı förmülü uygulamışlar.
Kontrolmatikte Likidite oranları gayet güzel gözüküyor. işletme sermayesinde halka arzdan sonra meydana gelen artışla operasyonlarda kullanılan sermayenin güçlü olduğunu gösteriyor. işletme sermayesi: Bir firmanın kuruluşu için gerekli olan üretim tesisi gibi duran varlık yatırımlarını gerçekleştirdikten sonra günlük faaliyetlerine başlayabilmesi için gerekli olan stoklar ve ticari alacaklar gibi varlıklara işletme sermayesi denilmektedir. Son çeyrekte alınan borçlarlada işletme sermayesinin desteklendiği görülüyor.
Cari oran,likidite oranı ve nakit oran istenilen seviyelerde likidite oranlarında bir olumsuzlık gözükmüyor
ÖZKAYNAKLAR
Halka arz tarihinde 55 milyon olan özkaynak cari dönemde 286 milyona yükselerek 5,2 kat artış göstererek , toplam 5 çeyrekte gösterilen bu başarı taktire şayan gözüküyor. Çünkü özkaynak artışları sadece karlarla olduğu için şirketin güzel karlar açıkladığını gösteriyor. Fakat bu karlarında nereden geldiğini araştırmak lazım yoksa yanılgılara sebebiyet verebilir. Aşağıda daha detaylandıracağız.
GELİR TABLOSU
SATIŞLAR
Kontrolmatik şirketini inceleme ihtiyacını bana duyuran aslında bu grafik oldu. 1,5 yıl gibi kısa bir sürede bu şekilde bir başarı gösterebilmiş bir şirketin içerisinde bir hikaye olabileceği kanısına varmama sebep oldu.
satışlar şirket bilançolarının en önemli kalemidir bence çünkü bir şirketin mali tablolarının gelişimi satışlardaki hareketliliğe göre değişiklik gösterir satışların yanında şirketin de kar etmesi gerekir. kar edemiyorsanız ne kadar satış yaparsanız yapın bir mana ifade etmeyecektir. Satışlar ve karlılık aynı kontr de olduğu gibi birbiriyle bir paralellik göstererek yukarı doğru bir trend göstermeli bu tur göstergeler şirketin sağlıklı bir satış ve karlılık politikası olduğunu bize gösterir.
Kontrolmatiğin elimizde fazla bir verisi olmadığı için çeyreklik olarak inceleyelim .2020 nin 4. Çeyreği içerisinde yapılan halka arzdan sonra halka arzdan gelen geliri ağırlıklı olarak işletme sermayesini güçlendirmek ve ar-ge çalışmalarında kullanarak 2 dönem toparlanma süresi geçirdikten sonra 2021-6 dan sonra satışlar da ciddi bir yükseliş başlıyor.
Son 3 çeyrekte her çeyrek %70 büyüyerek çoğu şirketin 1 yıllık büyüme kapasitesine bir çeyrekte ulaşmış. 2020-12 de 79 milyon olan ciro 2022-12 261 milyona çıkarak senelik bazda 3,3 kat artış göstermiş. Bu şekilde bir yükseliş gelir tablosunun diğer kalemlerini de olumlu olarak yukarı çekmiş.
Satışlardaki bu yükseliş hem karları hem de buna paralel olarak piyasa değerini yukarıya çekmiş.
Kontr nin son dönemde yapmış olduğu 611 milyonluk satışın %72 si ihracattan %28 ide yurt içerisinden gelmekte şirketin ihracat ağırlıklı çalışması ayrıca olumlu bir durum.Şirketin satışlardan sonra en önemli kalemlerinden biride satışların maliyeti ve sonucunda oluşan brüt kardır. Brüt kar marjının yüksek olması tablonun geri kalan kısmını olumlu yönde etkileyecektir . satışlarla beraber gelen brüt karın artışı , brüt kar marjını da 2 puan yukarı çekerek maliyetlerde bir iyileşmenin olduğunu anlatıyor. Bu iyileşme son kalem olan net kara kadar olan kalemlere de yansıyacaktır.
Brüt kardan sonra firmanın yapmış olduğu faaliyetlerden ne kadar kar ettiğini gösteren en ideal kardır . içerisinde ana faaliyetler harici hiç bir şey bulundurmayan net faaliyet karı önemli bir göstergedir özellikle yatırım yapan şirketlerde ilk bakılması gereken kar net faaliyet karıdır. net faaliyet kar marjının ne kadar yüksek olması o kadar olumlu sonuçlara sebebiyet verir. Kontr de son çeyrekte satışlarla beraber artan bir net faaliyet karı ve yükseliş eğiliminde olan %16 lık bir net faaliyet kar marjı bulunmakta.
Net faaliyet karından aşağısını net kara kadar toparlayalım.
Esas faaliyetlerden gerçekleşen kur farkı karı ve zararı sonucu + 62 milyonluk gelir.
Yatırım faaliyetlerinden hisse senedi alım satım karı ve değer artışlarından gelen +65 milyon gelir. VeFinansman giderlerinde oluşan kambiyo zararları ve ödenen faizlerden -87 milyon gider oluşması sonucu vergiler düştükten sonra 130 milyon net kar açıklamış. Biraz detaya indiğimizde yukarıda eleştirdiğimiz başka şirket hissesi alımı olmasa idi net kar 40 milyon daha – yazacaktı. Burdan gelen tek seferlik gelirler 70-80 milyonluk kesimi özkaynaklara yansıyarak aslında özkaynakları suni olarak yukarıya çekmiş gözüküyor. Diğer dönemde bunlar olmazsa özkaynaklardaki artış yavaşlayacaktır. O yüzden gördüğümüz herşeye inanmayıp sebeplerini araştırmamız lazım.
Tablo sonrasında oluşan net kardaki artış , net kar marjını da yukarıya çekerek %22 seviyesine çıkarmış.net kar marjındaki artışın diğer kar marjlarından bir miktar fazla artması yatırım faaliyetlerinden gelen gelirlerin etkisi olduğunu gösteriyor.
Son olarak özsermye ve aktif karlılığa değinerek gelir tablosunu sonlandıralım. Yukarıda anlattığımız gibi esas faliyetler dışı gelen karların etkisiyle özsermayede meydana gelen artış olsa bile aktif karlılık ve özsermaye karlılığı güçlü gözüküyor .ayrıca merak edenlere roıc ve roce karlılıklarınıda incelemelerini tavsiye ederim.
NAKİT AKIŞ TABLOSU
İşletme faaliyetlerinden nakit akışlarının devamlı negatif olması işletme sermayesinde ki hareketliliğin sonuçlarını bize bildiriyor. Stok artışları ,ticari alacaklardaki artışlar ve ticari borçlardaki artışlar nakit kullanımı gerektirdiği için nakit buralara harcanmış. Buranın negatif gelmesini normal karşılayabilmemiz için ; negatif gelen finansal faaliyetlerden nakit akışlarından elde edilen nakitin yatırım faaliyetlerinde kullanılıyor olması gerekir. burda elde edilen net karın işletme sermayesine yetmediği görülüyor.
İşletme faaliyetlerinden nakit akışları şirket açısından pozitif gelmesi ve net kardan yüksek olması istenilen bir durundur çünkü net kardan gelen nakit işletme sermayesinde kullanılır ve kalan nakitte nakit ve nakit benzerlerine ilave edilir. Bu şekilde olunca alınan krediler sadece yatırımlara harcanmış olur. İstenen budur fakat yatırımlara yeni başlayan şirketlerde bu durum ileride düzeltilmesi şartı ile normal karşılanabilir.İşletme faaliyetlerinin eksi gelmesi ve eldeki nakitin de yatırımlarda kullanılması sonucu şirketin en önemli sonuç verisi olana serbest nakit akışı da negatif geliyor. Yatırım şirketlerinde serbest nakit akışının negatif olması normal karşılanabilir.
Son olarak şirketin büyüme oranlarını da verelim. Büyüme oranları yıllık baz alındığı için hesaplamalarda sadece elimizde 2 önceki döneme göre veri var.
Bu verilere göre 2021 yılında bir önceki yıla göre
Satışlarda %204
Net faaliyet karında %327
Net karda %444 gibi muhteşem bir büyümenin gerçekleştiğini görmekteyiz.
Burada bizim için en önemli büyüme satışlar ve net faaliyet karındaki büyüme olmalıdır. Büyüyen şirketler de net kardaki büyüme yanıltıcı olabilir.
Satışlardaki 204 e karşı net faaliyet karındaki 327 lik büyüme bize maliyetlerde bir iyileşme olduğuna işaret, net karın net faaliyet karından fazla büyümesi de ana faaliyetler dışında gelen gelirlerden kaynaklı olabileceğine işarettir.
DEĞERLEME
Buraya kadar yapmış olduğumuz değerlendirmeler şirketin geçmişi ile alakalı olan değerlendirmelerdi . burdan sonra yapacağımız ise kontrolmatik in gelecekte ne yapabileceği verilen hedefler doğrultusunda bu hedefleri tutturabilecek mi onu inceleyeceğiz. Aslında buraya kadar olan incelemeler, burdan sonrasına hedeflerin tutturulup tutturulamayacağı hususunda ışık tutması için önemli bir veri konumundadır.
Şirketin son yayınladığı yatırımcı sunumunda 2026 yılına kadar planlanan hedeflerin gerçekleşme olasılıkları üzerinden bir hedef belirlemişler. Bizde bu hedefler doğrultusunda incelememize devam edeceğiz.
Geçmişte ne hedefler verilmiş , hedefler tutturulmuş mu ? irdelemeye çalışacağız. Şirket 2026 yılına kadar devam eden ,yeni başlamış ve hedeflenen yatırımlarla geleceğe dönük bir hedef çıkarmış. Biz biraz temkinli davranarak proje aşamasında olan yatırımları değerlendirme dışı bırakıp mevcut işi ve yeni başlayan yatırımlar üzerinden değerlendirmemizi yapacağız.
Bunlarda aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi mevcut işi sistem entegrasyonu ve controlix nesnelerin internetinden gelecek olan satışlar üzerinden ilk olarak 2022 yılını değerlendirmeye alıp gelecekte yatırımlar oluşmaya başladıkça diğer yıllarda o zaman hesap dahiline alınabilir.
İlk olarak 2022 yılını incelerken geçmişe gidelim. Geçmişte ne hedef verilmiş ne kadarı gerçekleşmiş ona bakalım ki ileriye dönük hedefler tutturulabilir mi ? sorusuna bir cevap bulalım.
İlk olarak halka arz esnasında şirket yöneticilerinin gedik yatırıma vermiş oldukları bilgiler doğrultusunda yapılan hesaplamalardaki
2020 hedefi : satışların 247 milyon gerçekleşmesini öngörmüşler
2020 sonu gerçekleşen ; satışlar 201 milyon tl 2020 yılında pandeminin etkisi ile %20 lik bir sapma meydana gelmiş o yıla mahsus normal bir tahmin çünkü 2020 de daha yüksek yanılma payı olan şirketler var.2020 yatırımcı sunumunda verilen hedefler ise
2020 de 2021 hedefi : satışlar 68 milyon $ veya 500 milyon tl ve %150 büyüme
2021 gerçekleşen satış : 83 milyon $ veya 611 milyon tl ve %200 büyüme
Verilerden de anlaşılacağı gibi şirket yönetimi geçtiğimiz iki yılda verilen hedefleri fazlasıyla tutturmuş gözüküyor. Buradan yola çıkarak 2022 hedeflerine güvenebileceğimizi varsayarak hesaplamalarımızı ona göre yapmaya çalışalım.
Yatırımcı için en önemli veri geleceğe dönük satış ve karlılığı tahmin ederek onun üzerinden şirketi piyasa değerini tahmin etmektir. Eğer bunu başarabilirse çok büyük kazançlar elde etme imkanı doğabilir.
Satışları şirketin yönetimi tarafından verilen hedeflerle bulduk , sıra bu satış üzerinden ne kadar kar yapabileceğini hesaplamakta. Ben kar hesaplaması yaparken net kardan ziyade uzun vade düşündüğüm için genellikle net faaliyet karını kullanıyorum çünkü daha doğru sonuçlar verdiğini daha önceki çalışmalarımda da gözlemledim. Özellikle yatırım yapan şirketlerde en doğru sonucu verir. Yabancı yatırımcı favök e bakar, bende favökteki yanılmalara sebep verebilecek kalemlerin olmasından dolayı en sade hali olan net faaliyet karına bakıyorum yapacağımız hesaplamalar NFK nın üzerinden gidecektir.
Bir şirketin piyasa değerini hesaplamanın çok farklı yolları vardır. Fakat biz ekonomist olmadığımız için en basitlerini kullanacağız ki herkes anlayabilsin kendi başına da yapabilsin diye . yoksa anlamadıktan sonra förmüllere boğulmanın bir manası yoktur.
Hesaplama yaparken iki yol izleyelim.
1. si çıkan sonuçları bilanço bitiş tarihine göre ve cari döneme göre değerlendirelim. Çünkü piyasa belki bilançoya göre değerlendirmiş olabilir ve şu anda da primlenmiş olabilir veya düşük olabilir.
Öncelikle YAŞAR ERDİNÇ hocanın basit hesaplamalarla piyasa değeri bulma yolundan yola çıkarak bu günkü fiyatın durumuna bakalım daha sonra gelecekte oluşacak karlarla ne olabiliri araştıralım. Kar olarak nfk yı alacağımız için hisse başı nfk yı bulalım hbnfk= 107.131.737(yıllık) / 38.062.500(ödenmiş ser.) = 2,81 tl
Hbnfk 2,81 * (ortalama) 15 = 42,15 tl (31 aralık kapanış 65 tl )
Nfk artış oranı 6,29 kat, piyasa değeri artışı; gedik yatırım halka arz iskontosuz fiyatı 9,11 tl başlangıç alırsak 15 kat artış (31 aralık piyasa değeri artışı 7,13 kat)
Pd/dd 18 , Özkaynak karlılığı 0,62 . 18 kat (31 aralık 14 kat)
Bu üç veri maddeler doğrultusunda güncel fiyatın ve bilanço zamanı ne durumda olduğunu gösteriyor. Bilanço dönemi fiyat bu bakış açısına göre fazla olmasa da bir miktar pahalı gözüküyor. Fakat görülen oki piyasa pahalı olmasını dinlememiş geleceğini fiyatlamış . cari dönem fiyatı daha pahalı olmuş. Piyasa geleceğini fiyatladığına göre bizde şirketin verdiği hedeflerle gelecekte ne kadar kar edebileceğini hesaplamaya çalışalım.
Öncelikle yapılan işlerde verilen hedefler üzerinden gidelim.
Yukarıda paylaştığımız tabloda şirket sistem entegrasyonu ve controlix ten
2022 için toplam 134,8 milyon $ veya 1.748.356.000 TL
2023 için toplam 191,6 milyon $ veya 2.485.052.000 TL
2024 için toplam 236,7 milyon $ veya 3.069.999.000 TL
2025 için toplam 277,4 milyon $ veya 3.597.878.000 TL
2026 için toplam 321,1 milyon $ veya 4.164.667.000 TL hedef belirlemiş.
(hesaplamalar 2021-12 finansal tabloda şirketin belirlediği dolar kuru olan 12,97 üzerinden hesaplanmıştır)
Sadece 2022 yılını hesaplayıp nasıl hesapladığımızı aşağıda vereceğimiz linkten öğrenerek , gelecek yılları da ona göre hesaplayabilirsiniz.
Öncelikle hedef ciro üzerinden ne kadar net faaliyet karı oluşacağını bulalım. son bir yılda oluşan NFK kar marjlarının ortalaması 16,7 dir.( maliyetlerin düştüğü görülüyor daha yüksekte olabilir fakat bizde şirket gibi muhafazakar davranalım)
1.748.356.000 (hedef ciro) * 16,7 (nfk marjı) = 291.975.452 tl (net faaliyet karı)
291.975.452 / 38.062.500(ödenmiş sermaye) = 7,67 ( hisse başı nfk)
2022 hedef ciroya göre tahmini :
Net faaliyet karı (NFK) = 291.975.452 tl
Hisse başı net faaliyet karı (HBNFK) = 7,67 tl
Bu ikisini bulduktan sonra işimiz biraz daha kolaylaşacak birkaç hedef fiyat bulma yöntemi ile değerlendireceğiz. Hesaplamalar da çok fazla bir profosyonellik yok herkesin anlayacağı dilden hesaplamalar. Yazıyı uzatmamak için förmülleri burada yazmayıp @azizserin75 hocanın
videosundan öğrenebilirler.
HEDEF CİROYA GÖRE 2022 YIL SONU TAHMİNİ FİYAT SONUÇLARI
1. Piyasa değeri / net satış oranına göre fiyat : 221 TL
2. Gelecek NFK ya göre fiyat : 221 TL
3. Gelecek F/NFK ya göre fiyat : 234 TL
4. Gelecek FD/FAVÖK e göre fiyat : 205 TL
Çıkan dört fiyatı toplayıp 4 e bölersek ortalama tahmini fiyat = 220 tl çıkar.
Basit bir mantıkla 2023-2024-2025-2026 hedef ciroları bir öncekine göre yüzdesel ne kadar artmışsa çıkan tahmini 2022 fiyatı üzerine o kadar eklenerek o yılın tahmini fiyatı bulunur.
Mesela şirket 2022 ile 2023 hedef ciro arasında %42 büyüme olacağını öngörmüş. Bizim tahmini fiyatımız üzerinede %42 eklersek 2023 yıl sonu tahmini fiyat 312 tl çıkar.(basit mantık doğruda çıkmayabilir)
Geleceğe dönük hedef cirolar üzerinden yapmış olduğumuz fiyat tahmini içinde kullandığımız verileri 2021-12 bilanço verilerine göre değerlendirdik. Cari dönem fiyatı yüksek olabilir. Çıkan fiyatlar 31 Aralık 2021 fiyatına göredir.
YUKARIDAKİ DEĞERLEME ÇALIŞMASI ŞİRKETİN VERMİŞ OLDUĞU HEDEF CİROLAR ÜZERİNDEN ŞİRKETİN BİLANÇODAKİ VERİLERİ KULLANILARAK HESAPLANMIŞTIR. DOĞRULUK ORANI ŞİRKETİN HEDEFLERİNİN TUTMASINA BAĞLIDIR. KESİN DEĞİLDİR.DİKKAT EDİN YATIRIMINIZI ONA GÖRE YAPIN.
KONTROLMATİK HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME
Yukarıda değerlendirdiğimiz tüm veriler doğrultusunda kontrolmatik hakkında bir fikir beyan etmek istersek.
Genç bir şirket çağın yıldızı parlayabilecek sektörleri arasında yapmış olduğu işler ağırlıklı yurt dışı kaynaklı buda döviz girdisini fazlalaştırıyor. Planlanan yatırımlar çok göz alıcı fakat anladığım kadarıyla bir çoğu proje aşamasında veya yeni başlayanlarda var. İstenilen yatırımlar gerçekleşebilirse güzel yerlere gelebilir. Borsada yatırım yapan sasa ve hektaştan sonra bir yatırım şirketi daha doğuyor diyebiliriz.
Şirketin büyüme kapasitesi çok güzel hedefler gayet güzel tutturuluyor buda geleceğe dönük yatırımcıya bir güven vermekte 2021 yılında satışlardaki artış karları ve paralel olarak piyasa değerinin de artmasına vesile olmuş. Piyasa şirketi geleceğine göre değerlendirdiği için güncel değer biraz fazla olabilir fakat diğer yatırım şirketlerinde olduğu gibi gelecek fiyatlandığı için yatırımlar gerçekleşmeye başlarsa bugün geleceğe göre ucuz kalabilir.
Birkaç çekingemide aktarmak isterim.
Yatırım faaliyetlerinden gelen gelirin net karın %50 sini oluşturması büyüme stratejileri olan bir şirket için düşünülmesi gereken bir durum. Kontr bir gyo ve finans şirketi değil neticede buraya bağlanan nakitlerin yatırımlarda değerlendirilmesi bu sebeplede borç alınmamasını doğurur. Ben bu konuya biraz taktım galiba ama basit tüccar mantığı ile düşünüyorum . şirketin bu konuda ne düşüncesi olduğunu bilemediğim için taktiri size bırakıyorum.
İkinci bir konu şirketin ticari alacakları ile ilgili. Bu konuda bir sıkıntının olup olmadığına dikkat çekmek için bilançoyu denetleyen bağımsız denetim kurumu bile konuyu kilit denetim konuları arasına almasına rağmen şirket YKB nı Sami Aslantaş ın aşağıdaki videoda
sunucunun bu bilanço döneminde ticari alacakların bu dönemde 400 milyona yanaştığını bu konuda ne düşündüğünü sorunca sayın başkan kanımca agrasif bir tavırla bunu söyleyenlerin finansal okur yazarlıklarının zayıf olduğunu öğrenmeleri gerektiğini söyleyerek yatırımcısını suçlamış ,sipikerin onu sormamasına rağmen 611 milyonluk karın 400 milyonu ticari alacaktır diye bir şey yoktur diye cevap vermiş. Satışların değil ama aktiflerin %42 ticari alacak olarak gözüküyor bilançoda ,gelir tablosunda da her çeyrek satış miktarının yarısı ticari alacak olarak gözüküyor. Bu bilgiler onların verdiği bilançolarda var. okuryazarlığı olmayanlar uydurmadı. Bu cümle halka açık bölümün %58 ne sahip olan küçük yatırımcıya söylenmiştir. yatırım fonlarının finansal okur yazarlıkla bir sıkıntısı yoktur herhalde . borsada finansal okur yazarlığı olmayan yatırımcı patrona güvenir . bilenler verilere güvenir.şirketininz ne kadar iyi olursa olsun piyasa hisseye küstümü onun önü alınmaz borsada bunun örnekleri çok .ardyz,yksln,quagr bunlara örnek.Bu tavırlar bana QUAGR nin patronunu anımsattı. Temel analizle ilgilenenler bilirler ne olduğunu . QUAGR hissesinin durumuda ortada zaten ,öyle olmasın sonra dikkat etmek lazım. PATRON ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
YUKARIDA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ŞİRKET İNCELEMESİ YATIRIM TAVSİYESİ NİTELİĞİNDE OLMAYIP SADECE ŞİRKETİN FAALİYET RAPORLARINDA VE FİNANSAL RAPORLARINDAKİ VERİLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMİŞTİR KENDİ ARAŞTIRMALARINIZ OLMADAN YATIRIM YAPMAYINIZ ZARAR ETME RİSKİNİZ DOĞACAKTIR.